winter spelletjes kinderfeestje

Jarig in de winter? Hoewel de kans zéér onwaarschijnlijk is dat je lekker in de zon je verjaardag kunt vieren, hoeft dat de pret van het kinderfeestje niet te drukken. Er zijn meer dan genoeg leuke winter spelletjes te bedenken voor een super geslaagd winter kinderfeestje. We zetten een aantal échte winter kinderfeestjes spelletjes op een rijtje. Laat die winter maar beginnen hoor!

4x winter spelletjes

Moet je een kinderfeestje organiseren in de winter of wil je een originele invulling geven aan de luie zondagochtend met de kinderen? Kinderfeestjeskoningin inspireert je met 4 originele en knusse winter spelletjes!

1. Sneeuwballengevecht

Als je denkt aan winter, komt al snel een besneeuwd landschap in je op. Helaas kunnen we hier in Nederland vaak maar een paar dagen van genieten. Maar niet getreurd, met een beetje fantasie halen we die sneeuw gewoon naar binnen! Het enige wat je nodig hebt zijn oude kranten. Maak vervolgens een scheidslijn in het midden van de kamer en verdeel het feestje (of je gezin) in twee teams. Kies een scheidsrechter en laat deze persoon het startsein voor het sneeuwballen gevecht geven. Laat iedereen tellen hoe vaak hij/zij iemand heeft afgegooid. Of gooi gewoon lekker in het wilde weg en bekroon alle spelers na het spelletje tot sneeuwbalkoning of koningin!

Tip: zet breekbare spullen aan de kant!

2. Glinsterende sneeuwbol

Je kent ‘m vast nog wel van vroeger: de glinsterende sneeuwbol. Als je deze bol schudt dan dwarrelt de sneeuw naar beneden. Fascinerend en heerlijk om bij weg te dromen. Een glinsterende sneeuwbol kan heel makkelijk zelf worden geknutseld. Verzamel voor ieder kind een lege jampot of appelmoes pot, koop of knutsel kleine plastic poppetjes (of laat dit de kinderen tijdens het kinderfeestje doen), zorg voor glitters en een tube lijm.

Maak voordat je de potten en deksels aan de kids uitdeelt alles goed schoon. Lijm van te voren een poppetje in het deksel of laat de kinderen dit doen. Dit kan bijvoorbeeld een poppetje van klei zijn. Zorg dat het poppetje tegen water kan. Vul als de lijm is opgedroogd de pot met water en de glitters. Droog de rand en het deksel van de pot en smeer de schroefdraad van het deksel in met lijm. Maak de pot dicht en laat de lijm drogen. Draai daarna de pot om en het schudden kan beginnen!

3. Winterse liefde

Op 14 februari is het winter én Valentijnsdag. Vier daarom tijdens het winter feestje (alvast) Valentijn. Valentijnsdag is vernoemd naar de heilige Valentinus; een bisschop in Italië die na zijn dood het symbool van de geliefden werd. Op 14 februari stuurden verliefden elkaar anonieme liefdesbrieven. Tegenwoordig sturen ook vrienden of familie elkaar een lieve boodschap op deze dag van de geliefden én vriendschap. Maak daarom met de kids tijdens het winter kinderfeestje een mooie kaarten. Hiervoor heb je het volgende nodig: 

  • Kaart of dik papier
  • Lijm
  • Potlood
  • Gekleurde zoutkristallen (½ kopje zout, ⅚ druppels kleurvloeistof en bakpapier)

De zoutkristallen maak je als volgt: 

  1. Voeg kleurstof toe aan het zout en roer goed. 
  2. Spreid het zout uit op het bakpapier en laat het drogen. 
  3. Bewaar de zoutkristallen in een afgesloten bus of glazen pot. 

Laat de kinderen een figuur naar keuze op de kaart tekenen (bijv. een hart of bloem). Daarna moet de vorm met een plakstift worden nagetekend en mogen de kinderen er zoutkristallen in verschillende kleuren op strooien. 

4. Thuisbioscoop

Een bezoekje aan de bioscoop is een erg populaire activiteit in de winter. en hiermee een goede activiteit voor een kinderfeestje in de winter. Het enige wat je nodig hebt is een leuke film en wat bioscoop hapjes zoals popcorn, cola en wat chips. Doe de gordijnen dicht en maak een dienblad met hapjes en drankjes klaar. Ken je iemand met een beamer? Leen deze dan voor een dagje! Ook kun je altijd een beamer huren, dit zorgt voor nóg een betere bioscoop experience.

winter kinderfeestje thuisbioscoop