corona-proof kinderfeestje

De corona maatregelen hebben effect op onze dagelijkse werkzaamheden en bezigheden. Ook het vieren van een verjaardag of partijtje zal de komende periode niet meer als vanouds zijn. Hoewel RIVM over kinderen en het coronavirus het volgende meldt: “Wereldwijd zijn er relatief weinig kinderen gemeld met COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Ook de Nederlandse gegevens bevestigen het beeld dat er al was: kinderen spelen een kleine rol in de verspreiding van het nieuwe coronavirus. “, lijkt hier en daar iets meer uitkijken met het vieren van een kinderfeestje geen onverstandig idee.

Kinderfeestjes in tijden van corona

Om je zoon of dochter zich in een 1,5 meter maatschappij zich tóch jarig te laten voelen, hebben we de volgende corona-proof feest tips.

1. Vier je feestje in de buitenlucht

Het RIVM geeft aan dat kinderen onder de twaalf jaar met elkaar mogen buitenspelen. Vier daarom het kinderfeestje tijdens de corona problematiek in de buitenlucht. Is je kind ouder dan twaalf? Zorg er dan écht voor dat er 1,5 meter afstand tussen de kinderen blijft. In dit artikel hebben we wat spelletjes voor een 1,5 meter feestje op een rijtje gezet.

2. Dubbelcheck de gastenlijst

Stel zorgvuldig de gastenlijst van het kinderfeestje op. Bel vervolgens de ouders van alle kinderen op de genodigde lijst. Ga na of een gezinslid van het kind in de risicogroep valt en onder specialistische behandeling is. Indien dit het geval is, vraag dan of de ouder kan overleggen met de arts of het kind naar het kinderfeestje mag.

Het RIVM geeft aan dat kinderen met onderliggende medische problematiek geen groter risico lopen op het coronavirus dan gezonde kinderen. Een uitzondering hierop zijn wellicht kinderen met ernstig overgewicht en/of suikerziekte. Ook dit moet worden nagegaan of nagevraagd voordat het kind wordt uitgenodigd voor het kinderfeestje.

3. Houd volwassenen buiten de (tuin)deur

Hoewel kinderen een kleine rol hebben bij het verspreiden van het coronavirus, blijft zoveel mogelijk thuis blijven één van de belangrijkste maatregelen voor volwassenen om verspreiding te voorkomen. Zorg er daarom voor dat de genodigde kinderen alleen naar het kinderfeestje komen óf buiten de deur worden afgezet. Het kinderfeestje moet vooral geen bijklets en herenigingsmoment zijn voor ouders. Een andere oplossing is het zelf ophalen en thuisbrengen van alle kinderen na het kinderfeestje.

4. Creatief met 1,5 meter spelletjes

Kinderen tot 12 jaar mogen gewoon lekker met elkaar spelen. Dit hoeft niet op 1,5 meter afstand te zijn, maar dit mag natuurlijk wel. Ga de challenge aan en vier een kinderfeestje met 1,5 meter afstand spelletjes! Hiervoor heeft kinderfeestjeskoningin de volgende corona-proof kinderfeest spelletjes ideeën:

 • Verstoppertje kan super goed op 1,5 meter (en zelfs heel veel meer) afstand worden gespeeld. Het enige waar je voor moet waken is dat er twee buutplaatsen worden gemaakt. Eén voor degene die iedereen moet zoeken en één voor de verstoppers. Zo voorkom je dat de ‘zoeker’ en ‘verstopte’ tegen elkaar opbotsen tijdens het vrij-buuten/af-buuten.
 • Knutselen aan een lange tuintafel. Zorg dat alle knutselspullen in veelvoud aanwezig zijn, zodat alle kinderen met hun eigen spulletjes hun knutselwerk kunnen maken. Tussendoor kan iedereen gewoon blijven kletsen en de knutselwerkjes laten zien.
 • Knipoogmoordenaartje is een spelletje waarbij iedereen in een grote kring (op 1,5 meter afstand) gaat staan. Één kind is de rechercheur, hij of zij moet even buiten zicht en gehoorafstand gaan staan. De overgebleven groep wijst een moordenaar aan. Daarna mag de rechercheur weer terugkomen en in het midden gaan staan; het spel kan beginnen! De moordenaar moet één voor één de andere kinderen een knipoog geven zonder dat de rechercheur dit door heeft. Wanneer de moordenaar naar ene kind knipoogt, mag deze neervallen op de grond (op 1,5 meter afstand van de rest weliswaar). Het spel is afgelopen als de rechercheur (binnen een afgesproken aantal kansen) ontdekt wie de moordenaar is, of als de moordenaar iedereen heeft omgebracht.
 • Quiz – Maak een quiz over de jarige of het thema van het feestje.
 • Wie ben ik? – Neem allemaal plaats in een kring en zorg dat elk kind een post-it krijgt waar hij/zij een persoon op schrijft die iedereen kent. Dit mag een bekend persoon zijn, maar ook bijvoorbeeld iemand uit de klas. Vervolgens geeft elk kind de post-it aan de speler naast hem in de kring. Iedereen plakt vervolgens de post-it op het voorhoofd. Je kunt hierdoor niet je eigen post-it lezen, maar de andere spelers zien wel welke persoon daar staat vermeld. Iedereen mag nu om de beurt een vraag stellen om uit te zoeken wie hij is.

5. Een digitaal / online kinderfeestje

Indien het niet mogelijk is om een kinderfeestje te vieren in je eigen tuin óf wanneer het niet helemaal comfortabel voelt om een kinderfeestje te organiseren in deze corona tijden, is een online kinderfeestje een oplossing. Hiervoor hebben we de volgende tips:

 1. Maak via Zoom, Google Meet, Skype etc. een gezamelijke meeting room aan. Alle kinderen kunnen hier vervolgens als het kinderfeestje begint het feestje bezoeken.
 2. Versier de ruimte waar de jarige zit met ballonnen, slingers en zet de jarige een kroon of feesthoed op.
 3. Bedenk een thema waarin iedereen verkleed gaat, bijvoorbeeld als piraat, prinses, dinosaurus of je favoriete Disney held of heldin.
 4. Speel samen een online spelletje via een platform als https://nl.boardgamearena.com/
 5. Of speel een online een offline spelletje zoals pictionary of hints (maak hiervoor van te voren een lijst met te tekenen of omschrijven objecten voor elk kind en stuur deze per mail toe), wie ben ik (zie punt 4) of ik zie, ik zie, wat jij niet ziet met spullen in de ruimte van één van de andere kinderen.
 6. Bedenk een Quiz en join het online feestje als quizmaster. Laat de kinderen de antwoorden allemaal opschrijven, of laat iedereen ter plekke een antwoord geven.
 7. Breng voor het feestje samen met je kind bij alle vriendjes en vriendinnetjes een stukje taart langs wat ze mogen opeten tijdens het online feestje.

Genoeg opties voor een corona kinderfeestje!

Zoals je ziet zijn er voldoende opties om ook in corona tijden een leuk kinderfeestje voor je zoon of dochter te organiseren. Op zoek naar versiering, uitnodigingen en feestgadgets voor het digitale verjaardagsfeestje? Bekijk dan het uitgebreide ‘digitale-verjaardagsfeestjes-aanbod‘ van bol.com en maak van je online verjaardag een groot succes!

Heb je zelf nog leuke ideeën, aanvullingen of tips voor een geslaagde online corona verjaardag? Laat het dan vooral weten!