harry potter feestje

Is jouw zoon of dochter binnenkort jarig en kijkt hij of zij al reikhalzend uit naar de verjaardag? Voor alle jonge Harry Potter fans hebben we een fantastisch kinderfeestje uitgewerkt. Tijd om Wingardium Leviosa onder de knie te krijgen, een echte Wisseldrank te maken en de Geschiedenis van de Toverkunst te testen!

Tip: bestel online Harry Potter versiering om het feestje helemaal in thema aan te kleden.

Harry Potter kinderfeestje thuis

Een Harry Potter kinderfeestje kun je zelf organiseren. Dit kan gewoon thuis of met lekker weer in de tuin of in het park of bos in de buurt. Om het Harry Potter sfeertje zo goed mogelijk te laten leven op het feestje, raden we aan om een gedeelte van het feestje binnen (of in het bos) te vieren. Zo zal toverdrank les in de kerker veel indrukwekkender zijn als deze ook echt in een donkere, griezelige ruimte is. Het vliegen op bezemstelen kan daarentegen juist weer beter buiten ;).

Harry Potter feestjes ideeën

In dit artikel bespreken we een aantal Harry Potter kinderfeestjes ideeën. Zo geven we tips over de aankleding van het magische toverfeestje, de hapjes en drankjes die je kunt serveren, Harry Potter uitnodigingen en Harry Potter spelletjes. Door het Harry Potter thema zoveel mogelijk in alle onderdelen van het feestje te verwerken, wordt het kinderfeestje een grote belevenis voor alle nieuwe Zweinstein studenten!

1. Harry Potter uitnodigingen

Stel samen een lijstje met vriendjes en vriendinnetjes op. Het kan soms lastig zijn om te kiezen wie er wel of niet op het feestje mogen komen. Hiervoor hebben we de volgende tips:

 1. Om het aantal gasten op het feestje te bepalen raden we aan de leeftijd van je kind (eventueel + 1) als leidraad aan te houden.
 2. Vertel je zoon of dochter duidelijk hoeveel kinderen op het Harry Potter feestje mogen komen.
 3. Vraag je zoon of dochter naar de vriendjes en vriendinnetjes waar hij of zij graag mee speelt. Het is belangrijk om kinderen uit te nodigen in overleg. Stel daarna samen een lijstje op met genodigden.
 4. Naast het uitnodigen van kinderen uit de klas, raden we aan om ook eens te kijken naar vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt, het voetbalteam en neefjes en nichtjes waar je kind graag mee speelt.
 5. Is jouw kind een allemansvriendje? Doe de uitnodigingen voor het Harry Potter feestje op de post of breng ze samen langs de huizen. Zo voorkom je dat andere kinderen zich buitengesloten voelen als ze geen uitnodiging krijgen.

Kant-en-klare uitnodigingen

Is de gastenlijst klaar? Dan kun je de Harry Potter uitnodigingen gaan bestellen. Online vind je hier en daar wel wat leuke en creatieve uitnodigingen helemaal in Harry Potter stijl. We hebben onze favorieten op een rijtje gezet:

Zelf uitnodigingen knutselen

Vind je niets leuker dan een middagje knutselen met je zoon of dochter? Gebruik dit moment dan om samen zélf de uitnodiging voor het Harry Potter feest te maken! We geven je een aantal Harry Potter feestje uitnodiging ideeën:

Een brief van Zweinstein

Nodig alle kinderen uit met een échte brief voor Zweinstein. Hiervoor heb je het volgende nodig: perkamentkleurig papier (en eventueel enveloppen), zegel stempel met de letter H of Harry Potter stickers (iets makkelijker). Creëer vervolgens je uitnodiging heel makkelijk in Word met passend lettertype (bijv. Amazone BT). Druk de uitnodigingen af op het perkament, rol de A4’tjes op en plak ze dicht met een sticker. Wil je een zegel stempel gebruiken? Vouw het A4’tje op, stop de uitnodiging in de envelop en plaats de zegel in het midden van de uitnodiging.

zweinstein uitnodiging harry potter feestje

Perron 9 3/4 kaartje

Een andere originele Harry Potter uitnodiging is het namaken (of afdrukken) van een perron 9 3/4 kaartje. Druk de afbeelding hieronder af op stevig papier en schrijf de tekst voor de uitnodiging op de achterkant. Laat de kinderen de kaartjes zien bij aanvang van het feestje.

uitnodiging harry potter feestje

2. Harry Potter versiering

Geef je het feestje op een schooldag? Verzamel dan na school alle heksen en tovenaars voor de Harry Potter verjaardag om vervolgens samen naar de Zweinstein te vertrekken. Wanneer je het kasteel (de feestbestemming) hebt bereikt, geef je een onvergetelijke start aan het Harry Potter feest met een magische entree helemaal in Harry Potter stijl.

Creëer een magische entree

Laat de feestbeesten binnenkomen door de ingang van perron 9 3/4 of een deur met schilderij van de Dikke Dame. Deze kun je zelf knutselen met een rol behang (voor de muur van het perron) of een nagetekend portret van de Dikke Dame. Heb je weinig tijd (en/of zin in het knutselen)? Perron 9 3/4 aankleding voor de deur kun je gewoon online kopen.

harry potter versiering deur perron 9 3/4
Harry Potter deursticker perron 9 3/4 – verkrijgbaar op bol.com
harry potter versiering deursticker dikke dame
Harry Potter deursticker Dikke Dame – verkrijgbaar op bol.com

Harry Potter versierpakket

Na het openen van de deur betreden de feestgangers een écht leerlingenkamer van Griffoendor. Deze ruimte creeër je met rode en gele doeken, bezemstelen, kaarsjes en hier en daar wat toverstokken. Verder kun je het huis of de tuin aankleden met Harry Potter vlaggetjes en ballonnen. Laat het Harry Potter feestje maar beginnen!

Harry Potter versierpakket – verkrijgbaar op bol.com

3. Harry Potter traktaties

Als alle kids binnen zijn gekomen via perron 9 3/4 of het schilderij van de Dikke Dame, is het tijd voor een stukje taart, wat drinken en het uitpakken van de cadeautjes. Aan tafel dus! Een Harry Potter kinderfeest is niet compleet zonder een betoverende traktatie. Leuke Harry Potter traktaties zijn cakejes met de Gouden Snaai of Harry Potter personages, of een taart in Harry Potter stijl. Hier een aantal tips voor deze spannende Potterhapjes:

Gouden Snaai cupcakes

Hoe leuk zijn deze onderstaande cupcakes? Je maakt ze heel makkelijk zelf. Wat heb je nodig? Cakemix voor cupcakes, chocolade om te smelten, goudkleurig folie, satéprikkers, wit papier, een schaar en lijm. Bak de cakejes en maak in de tussentijd kleine gouden balletjes van het goudkleurig folie. Knip ovaalvormige figuren uit het witte papier ter grootte van de satéprikkers en vouw deze om de prikkers. Plak het papier vast en knip het vervolgens in zoals op de onderstaande afbeelding. Laat de cakejes afkoelen als ze klaar zijn en verwarm de chocolade. Geef elk cakeje een laag chocolade en plaats het gouden balletje in het midden van het cakeje. Prik nu aan beide kanten een satéprikker in het balletje en je Gouden Snaai traktatie is klaar!

gouden snaai cupcakes

Harry Potter taart

Toe aan iets meer uitdaging in de keuken? Ga voor de enige echte Harry Potter taart! Weet je nog, die taart uit Harry Potter en de Steen der Wijze die Hagrid kwam brengen in dat houten hutje midden in de nacht? Yes, die gaan we maken! Mocht je wat opfrissing nodig hebben, zie de afbeelding hieronder voor de taart. Ook hebben we het recept en de ingrediënten voor je op een rijtje gezet:

harry potter verjaardagstaart

Ingrediënten Harry Potter taart

 • 1 doos met je favoriete chocoladetaartmix + ingrediënten
 • 1 blikje vanille glazuur
 • Rode en bruine (optioneel) kleurstof voor glazuur
 • 1 blikje chocoladeglazuur
 • 1 tube groen decoratieglazuur of groene fondant

Recept Harry Potter taart

 1. Gebruik boter om je cakevorm in te vetten.
 2. Volg de aanwijzingen op de achterkant van de cakemixdoos. Bak minimaal twee lagen cake. We gebruikten een 13 cm cakevorm.
 3. Als de cake klaar is met bakken, laat je hem op een rekje rusten om volledig af te koelen voordat je gaat glazuren.
 4. Voeg 1-2 druppels van de rode en bruine kleurstof toe aan je vanille-glazuur (dit kun je in de supermarkt kopen) en roer tot alles goed gemengd is. Voeg meer toe tot de gewenste kleur.
 5. Spuit de bovenkant van de eerste laag met de chocoladeglazuur.
 6. Plaats de tweede laag cake bovenop het glazuur en spuit chocoladeglazuur bovenop de tweede laag.
 7. Voeg de laatste cakevorm toe en bestrijk de buitenkant van de cake met het roze glazuur.
 8. Tijd om te schrijven. Teken met een tandenstoker de letters op de bovenkant van de cake. Dit zal helpen om alles van tevoren uit elkaar te houden.
 9. Gebruik de groene decoratiesuikerglazuur om “Happee Birthdae Harry” uit te schrijven of maak de letters met groen fondant.

Beetje te veel werk? Geen probleem. Je kunt ook gewoon een taart kopen en deze met wat eenvoudige Harry Potter taart decoratie aankleden. Bekijk hier het aanbod met taartdecoraties van bol.com en hier het aanbod van amazon.nl.

4. Harry Potter spelletjes

Na het smullen van Harry Potter traktaties, taart of cupcakes is het tijd voor spannende spelletjes! Met toepasselijke Harry Potter spelletjes is het Harry Potter kinderfeestje pas echt compleet. Gelukkig hoeft het bedenken van deze spelletjes niet moeilijk te zijn: makkelijke én leuke spelletjes kunnen worden omgetoverd in een Harry Potter spelletje. De leukste Harry Potter ideeën hebben we voor je genoteerd:

De Sorteerhoed

Zonder ingedeeld te zijn in een afdeling, is het Harry Potter feestje niet compleet. Zet de kinderen één voor één de sorteerhoed op en deel ze in in één van de vier afdelingen: Griffoendor, Ravenklauw, Huffelpuf of Zwaderich. Je kunt eventueel aan het kind vragen in welke afdeling hij graag ingedeeld wilt worden óf de kinderen willekeurig een afdeling toekennen. Ook kun je de kinderen deze test laten invullen om de afdeling te bepalen.

Nu alle kinderen zijn ingedeeld in een afdeling, kan de schooldag beginnen!

Geschiedenis van Toverkunst

De eerste les die de kinderen volgen is geschiedenis van Toverkunst. Wat weten de kids allemaal van Harry Potter? Leg ze een simpele quiz voor die ze samen moeten maken. Deze quiz kun je gebruiken als inspiratie voor het samenstellen van de vragen. Hoeveel fouten heeft iedereen en wat is het eindcijfer voor dit vak?

Toverdranken

Dan volgt een les in toverdranken. Sla hiervoor een aantal reageerbuisjes, maatbekers, verschillende sapjes (bijv. jus d’orange, blauwe Aquarius, tomatensap, cola etc.), kruiden en snoepjes. Laat de kinderen wat experimenteren en een échte toverdrank brouwen. Wil je alles in één keer in huis halen? Bestel dan hier een lab experiment pakket.

lab experiment
Lab experiment pakket – verkrijgbaar op bol.com

Tip: is het lekker weer én woon je in de buurt van een bos? Rijd dan naar het bos en laat de kinderen daar met alle planten uit het bos een toverdrank maken.

toverdrank harry potter spelletje kinderfeestje

Verweer tegen de Zwarte Kunst

De spannendste lessen op Zweinstein zijn vaak de lessen Verweer tegen de Zwarte Kunst. We gaan deze les spoken verjagen! Hiervoor heb je witte bekers nodig waar je met een zwarte stift spoken gezichten op tekent. Maak van de bekers een stapel (zoals met blikgooien) en geef de kinderen één voor een een balletje om zo veel mogelijk spoken te verjagen.

spoken verjagen harry potter spelletje

Vliegles

De laatste les van de dag is vliegles. We raden aan om deze les in de tuin, het park of het bos te geven. Zet hier een parcours uit en laat de kinderen in tweetallen het parcours afleggen. Wie maakt er kans om de nieuwe zoeker van het zwerkbal team te worden?

Potje Zwerkbal

Sluit de dag af met een potje zwerkbal! Hiervoor kun je de ‘spoken’ bekers gebruiken. Verdere benodigdheden zijn drie grote ringen op een stokje, drie flesjes (eventueel verzwaard met wat zand), een pingpongballetje en een lange tafel. Verdeel de kinderen in groepjes van 2 en laat ze tegen elkaar zwerkballen. Het doel is om als eerste via een ring in een beker van de tegenpartij te gooien. Welk team is de zwerkbalkampioen van de dag?

Meer Harry Potter feestjes inspiratie?

Heb je zelf nog leuke ideeën, inspiratie, variaties op spelletjes of baktips voor een Harry Potter verjaardag? Laat het ons weten in een reactie op dit artikel. Feest ze!