circusfeestje organiseren

Zoek je een kinderfeestje vol spanning en sensatie? Dan is een circusfeestje het kinderfeestjes thema wat hier perfect bij past. Het circus en alles wat hierbij komt kijken heeft meer dan genoeg spelletjes, hapjes en versier opties om het kinderfeestje geheel naar jouw wens in te vullen. We geven je graag wat inspiratie en tips voor een super geslaagd creatief en speels circusfeest! 

Circusfeestje inspiratie en tips

Een circusfeestje is heel makkelijk zelf te organiseren. Dit kan gewoon in huis, maar bij mooi weer ook in de tuin of het park. Wil je groots uitpakken, dan is het opzetten van een circustent in de tuin een schot in de roos als het om de aankleding van het kinderfeestje gaat. 

De start van het circusfeest

“Hooggeëerd publiek, welkom bij Circus [naam van de jarige]”. Met deze zin opent de circusdirecteur (jijzelf of vraag iemand die het leuk vind om circusdirecteur te spelen) om het circusfeestje te openen. Zet de directeur een hoge hoed op, geef hem of haar een chique jasje en teken een grote krulsnor en klaar is Kees (of de circusdirecteur ;)). De kinderen lopen over een rode loper het huis, de tuin of de circustent in, leggen het cadeautje op een tafel en nemen vervolgens plaats op een rij met stoeltjes. Alle kinderen mogen verkleed komen in hun gewenste circusartiest outfit. In de uitnodigingen kun je hiervoor wat voorbeelden noemen om het de kinderen wat makkelijker te maken. Bijvoorbeeld een clown, acrobaat, koortdanser, leeuwentemmer of leeuwentemmer. Zodra de kinderen plaats hebben genomen in het publiek krijgen ze een korte welkomsspeech van de circusdirecteur te horen. Hierin kun je een korte anekdote over de jarige verwerken, het programma van het circusfeestje kort uitleggen en de rode draad van het feestje aanhalen.

Rode draad verhalen voor een circusfeestje:

  1. Er was eens een clowntje in clownsland die heel veel clownsvriendjes had, maar toch was het clowntje niet echt blij, want hij wilde zo graag bij het echte circus werken! Alle clowntjes om hem heen zeiden tegen hem: “Nee hoor, dat gaat jou niet lukken, daar ben jij veel te klein voor!” Jij moet maar eens laten zien samen met je vriendjes of je echt een grappige, knappe kunstjesclown bent! Daarom ging clowntje [naam jarige] met zijn vriendjes naar de circusschool.
  2. Er is heel ergs gebeurd! De afgelopen jaren is ons circus steeds minder populair geworden. Alle mensen vermaken zich tegenwoordig gewoon thuis met online spelletjes en tv kijken, waardoor ons publiek steeds kleiner wordt. Om het circus te redden van de ondergang, willen we éénmalig een super spectaculaire circusshow neerzetten en zoveel mogelijk mensen uitnodigen zodat iedereen kan zien hoe gaaf het circus is! Veel leuker dan thuis tv kijken! Ik wil jullie daarom vragen om vandaag met z’n allen te werken aan een fantastisch programma voor deze circusshow.

Beide verhalen kun je de circusdirecteur laten vertellen als alle kinderen op de stoelen zitten. 

Aan de hand van het rode draad verhaal kun je vervolgens het feestje verder opbouwen en een keuze maken voor bepaalde circusspelletjes. Iets verder in dit artikel geven we een aantal tips voor leuke circus verjaardag spellen. Door hier en daar iets aan te passen, zorg je ervoor dat deze spellen goed bij je gekozen rode draad aansluiten.

Spelletjes voor een circusfeest

Het cadeautjesspelletje

Alle kinderen hebben de cadeautjes bij binnenkomst op een tafel geld. Na de speech van de circusdirecteur, mogen alle kinderen een nummertje trekken. Het kind met nummer 1 mag, nadat hij of zij een circuskunst op het podium heeft gedaan, het cadeautje uitdelen. Hierna volgt nummer 2, etc. 

Circusartiesten schminken

Na het uitdelen van de cadeautjes gaan alle kinderen in een kring of rondom een tafel zitten. De tafel kun je aankleden met een circuskleed en clownsslingers. Na het stukje verjaardagstaart, worden alle kinderen geschminkt als clown, circusdirecteur, leeuwentemmer, leeuw etc. Kies hiervoor van te voren wat opties uit en laat de kinderen hieruit kiezen. 

Circusbetovering

Na de schminksessie, blijven de kinderen in de kring of aan tafel zitten. Je vertelt de kinderen dan één van de volgende verhalen, passend bij je eerder gekozen rode draad verhaal: 

  1. “Luister goed clowntjes! Als jullie alle kunstjes goed willen doen, zullen jullie eerst betovert moeten worden.”
  2. “Luister goed circusartiesten! Als we een super spectaculaire circusshow willen organiseren en uitvoeren, zullen jullie eerst betovert moeten worden.”

Om de beurt gaat een kind de gang op. Er liggen 10 smarties of rozijnen op een bordje en de jarige mag met de circustoverstaf (deze kun je kleurrijk versieren) een smartie of rozijn betoveren door hem aan te raken. Het kind op de gang mag terug komen en net zo lang snoepen tot het betoverde snoepje gevonden is. Alle kinderen roepen dan: “Hieperdepiep! Een betoverde circusartiest!” Als alle kinderen aan de beurt zijn geweest inclusief de jarige, hebben alle kinderen genoeg kracht op een échte clown te worden of om een super spectaculaire circusshow uit te voeren. 

De circusartiest met de toverstaf

Alle circusartiesten of clowntjes lopen in de ruimte. Wanneer het kind met de toverstaf je aanraakt ben je van steen! Als alle kinderen betoverd zijn, mag het volgende kind de tover circusartiest of clown zijn. 

Clowntje zonder rode neus

Ken je het spelletje ezeltje prik? Precies: je moet de staart van de ezel met een blinddoek op de ezel prikken. Dit spelletje doen we tijdens het circus kinderfeestje met de rode neus van de clown. Print een grote afbeelding van een clown uit of teken zelf een grote clown (zonder neus) op een groot stuk papier. Hang deze afbeelding op een prikbord en bevestig een rode clownsneus op een punaise. De kinderen mogen om beurten de rode neus op de juiste plaats proberen te prikken. 

Koortdansen

Hiervoor heb je een lang touw en een paraplu of balanceerstok nodig. Laat de kinderen een voor een over het touw lopen. Is dit spelletje te makkelijk? Geeft de kinderen dan een lepel met een pingpongballetje mee. Deze moeten ze tijdens het balanceren in hun mond houden. Als ze het einde van het touw hebben gehaald mogen ze de pingpongbal in een emmer doen. Je kunt de hele circus organisatie samen laten werken om zoveel mogelijk pingpongballen te verzamelen óf twee teams tegen elkaar laten strijden. 

Circuspuzzelstukjes verzamelen

Geef de kinderen na het uitvoeren van een spelletje een stukje van de circuspuzzel. Deze puzzel kun je maken door een afbeelding van het circus op karton te plakken en vervolgens in verschillende stukken, naar het aantal spellen, te knippen. Als de puzzel is gemaakt zijn de clowns geslaagd voor de clownsschool óf mogen de circusartiesten beginnen met oefenen voor hun circusshow. Je kunt ze hiervoor een circusdiploma geven wat ze later mee naar huis kunnen nemen.

Circus hapjes en drankjes

Als traktatie tijdens het circusfeestje mogen de kinderen hun eigen clownskoek maken. Hiervoor heb je het volgende nodig: 

  • beschuit of eierkoek
  • banaan, smarties, hageslag, boter, jam, frambozen, aardbeien, slagroom

De kinderen kunnen vervolgens met de ingrediënten een eigen clownsgezichtje maken en opeten. 

Ook het drinken tijdens het feestje kun je makkelijk in circusthema hullen met leuke circusbekers en een rietje met een clowntje.

Na de spectaculaire circusshow mogen alle kinderen een bakje popcorn meenemen naar huis. Dat wordt smullen!

De spectaculaire circusshow! 

Reserveer voldoende tijd voor de kinderen om hun opvoering voor de eindshow te oefenen. Ook de clowntjes van de clownsschool kun je na het behalen van de clownsshow de opdracht geven om te oefenen voor een show. Als de ouders de kinderen komen ophalen, start de grote, spectaculaire circusshow! De ouders nemen plaats in het publiek, krijgen een klein bakje popcorn en de kinderen mogen hun show uitvoeren. Na de circusshow vertelt de circusdirecteur dat hij heel trots is op zijn nieuwe clowns en circusartiesten. Hij deelt de diploma’s uit en trakteert iedereen op een bakje popcorn.